Γιάννης Ζάχος

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ – ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

  • Η ιστορία της δυσλεξίας, όπως την εννοούμε σήμερα, αρχίζει ουσιαστικά το 1877, όταν ο Γερμανός γιατρός  Kussmaul A., δημοσίευσε την περίπτωση ενός ασθενή του, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διαβάσει λέξεις , ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα με την όρασή του.
  • Την κατάσταση αυτή ο Γερμανός γιατρός την ονόμασε “λεξική τυφλότητα” (Wortblindheit , word blindness ), ή “αλεξία” ( σε αντιδιαστολή προς τον όρο αφασία, που χρησιμοποιόταν  στη νευρολογία και σήμαινε τη μετατραυματική απώλεια της ήδη αποχτημένης ικανότητας κατανόησης και χρήσης των λέξεων.
  • Το 1886, ο Γερμανός ψυχίατρος Berkham, O. παραλλήλισε τις αλεξικές διαταραχές στην ανάγνωση και τη γραφή με τον τραυλισμό και πρότεινε τον όρο «γραφικό τραυλισμό» (Schreibstottern ). Ο επίσης Γερμανός οφθαλμίατρος Berlin R., καθηγητής στη Στουττγάρδη, δημοσίευσε το 1887 άρθρο με τίτλο : « Μια ειδική περίπτωση λεξικής τυφλότητας, Δυσλεξία».
  • Στην Αγγλία, ο οφθαλμοχειρουργός Hinshelwood, J., στη Γλασκώβη, δημοσιεύει στο ιατρικό περιοδικό Lancet το 1895  άρθρο στο οποίο περιγράφει δύο περιστατικά χρησιμοποιώντας τον όρο λεξική τυφλότητα.

download Κατεβάστε
το αρχείο