Φιλόλογος


maria_zoubourliΓεννήθηκε στην Καρδίτσα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην κλασσική φιλολογία και η πτυχιακή εργασία της, με τίτλο «Προς Δημόνικον» 48 – 51 και «Προς Δημόνικον» 50, αφορά στη μελέτη της χειρόγραφης παράδοσης του ομώνυμου δικανικού λόγου του Ισοκράτη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, εκπόνησε και τις ακόλουθες εργασίες:
1) Περί κωμωδίας στην «Ποιητική» του Αριστοτέλη και ο Tractatus Coislinianus (= το κατεξοχήν χειρόγραφο, το οποίο είναι γνωστό ως «Κοϊσλινιανή Πραγματεία» και διασώζει περιληπτικά το χαμένο δεύτερο βιβλίο της «Ποιητικής» του Αριστοτέλη). 2) Η προσευχή στους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς και στη Χριστιανική Θρησκεία. 3) «Περί ποιμένων και κυνών» και «περί του αγαθού δικαστού» στην «Πολιτεία» του Πλάτωνος. 4) Όμηρος, τραγικοί και δημοτικό τραγούδι (= Μια έρευνα των «κοινών τόπων» που απαντούν στα ομηρικά έπη, στις σωζόμενες τραγωδίες των τριών τραγικών ποιητών – Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη – και στα δημοτικά μας τραγούδια). 5) Το πραγματικό και το φανταστικό στοιχείο στον Όμηρο.
6) Αριστοφάνης και Αισθητική. 7) «Περί ειρήνης» 49 - 56 (= Μια μελέτη των συγκεκριμένων παραγράφων του ομώνυμου λόγου του Ισοκράτη). 8) Τα αρχαία ελληνικά και το ελληνικό σχολείο. 9) Η κρητική πολιτεία του Εφόρου και των Κρητογράφων.

Έχει παρακολουθήσει δύο ετήσια σεμινάρια εξειδίκευσης στην ειδική αγωγή:
1)    Το ετήσιο σεμινάριο του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών, με θέμα «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών στη διαγνωστική προσέγγιση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία». 2) Το ετήσιο σεμινάριο του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο «Σύγχρονα Θέματα Ειδικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Επίσης, έχει παρακολουθήσει και μικρότερης  διάρκειας σεμινάρια σχετικά με την ειδική αγωγή, όπως:
1) Το σεμινάριο του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, με θέμα «Δουλεύοντας θεραπευτικά με οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό μοντέλο». 2) Το σεμινάριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, με θέμα «Εκπαίδευση και κατάρτιση ατόμων με ειδικές δεξιότητες. Η παγκόσμια τάση». 3) Το Βασικό Σεμινάριο του Γλωσσικού Προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ της ΜΑΚΑΤΟΝ ΕΛΛΑΣ.

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Braille στο «Φάρο Τυφλών της Ελλάδας», καθώς και μαθήματα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στον Πολυχώρο Εκπαίδευσης και Υποστηρικτικής Παρέμβασης «ΚΙΒΩΤΟΣ» και δύο σειρές μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου, με θέματα:
1) Η ποίηση και η ποιητική του Κ.Π. Καβάφη.
2) Έξι γυναικείοι μονόλογοι του Γιάννη Ρίτσου.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα φιλοσοφικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος στα περιοδικά «Ψυχολογικό Σχήμα», «Ελληνική Φλόγα» και «Απολλώνειο Φως».
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Επικοινωνία :

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.